onsdag den 10. juli 2013

Nyt socialt netværk: SysOp Sophos

Fredag den 5. juli - dagen efter independence day - lanceredes et nyt socialt netværk. Det er foreløbig for de få, det er et frit svævende open source netværk. Svævende i den varme opvind fra det store kommercielle og amerikansk dominerede internet. På dansk - og lavet af danskere.
      For et moderne menneske der lever og lærer på nettet er privatliv og netværk ikke altid to sider af samme sag. Det er blandt andet det der ligger bag det nye sociale netværk fra Danmark - SysOp Sophos: http://scrml.org/sysop/ 

Troværdigt og privat
SysOp har til hensigt at skabe et ikke kommercielt socialt netværk - det er open source baseret og alle medlemmer kan derfor potentielt se systemet i kortene - hvilket giver en sikkerhed, der minder om wiki-tankegangen fra andre steder på nettet: selvom du ikke selv kontrollerer systemet, er muligheden der - og andre brugere hjælper dig. Sysops er da også netop navnet på administratorer på Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Sysop. Folkene bag sitet lover, at brugerdata aldrig bliver solgt, samt at projektet selv forbliver på deres hænder. Således skriver netværket sig ind i kampen om troværdighed og autoritet på internettet.

Virkeligt netværk
Sitet er ret plastisk i sin funktion: Der er hentet funktionalitet fra Facebook, Twitter, Google og en række andre sociale medier - og det er således op til brugerne at "sample" deres egen brugeroplevelse. Der er stort fokus på ordet netværk - også i den forstand, at der lægges op til fysiske møder brugerne imellem. I en tid hvor Facebook på det nærmeste er ved at drukne i succes, og hvor alternative platforme vinder frem, skaber SysOp en mulighed for at komme i reel, privat dialog. http://www.huffingtonpost.com/2013/05/21/teens-facebook-pew-study_n_3313812.html

Muligheder
SysOp kan som sagt bruges på mere end én facon, og det er op til brugeren / brugerne selv at sammensætte pakken. Der er elementer, man genkender fra andre sites: chat, grupper, video- og link-deling. Man kan selvfølgelig sende og modtage venneanmodninger og vælge at følge folk som på Twitter. Samtidig kan man dog åbne op mod omverdenen, fx via en indbygget blog-funktion. 
     I projektarbejde, undervisningssammenhæng eller lignende kunne man således her have en platform, der er mere didaktisk opbyggelig og mere privat end for eksempel Facebook, der jo reelt bruges til megen undervisning, simpelthen fordi det er bekvemt på grund af sin store udbredelse. Projekt-grupperne vil kunne have deres eget rum undervejs i processen og så udgive det som blog, når det er færdigt.

/Casper

lørdag den 6. juli 2013

Pure text værktøj

I en tid hvor man dagligt klipper og klistrer tekst fra nettet, fra de sociale netværk - og fra elektroniske filer af alle andre afskygninger - er det rart ikke at bøvle for meget med formatteringen. Derfor min varmeste anbefaling af dette lille program til PC: http://www.stevemiller.net/puretext/
Det gør kun det det lover - fjerner formatteringen på den tekst der er i udklipsholderen på din maskine. Simpelt - og hurtigt.
/Casper